E59 | Martin Jezeršek: Družinsko podjetje je kot družinska srebrnina
Martin Jezeršek prihaja iz priznane gostinske družine z najdaljšo tradicijo cateringa v Sloveniji in danes skupaj s svoji tremi brati uspešno nadaljujejo podjetniško pot. Svoje bogate izkušnje je pred tem nabiral tako doma kot v tujini.
Martin je danes pomemben člen številnih ožjih delovnih skupin v stanovskih vrstah in član upravnega odbora Kluba Slovenskih podjetnikov. Je tudi pobudnik manifesta Prehrane zdravega razuma, ki je bil letos prvič predstavljen javnosti na Evropskem simpoziju hrane, katerega organizator je Jezeršek gostinstvo.
Danes v Jezeršek gostinstvo zaposlujejo več kot 80 oseb in imajo v lasti Dvor Jezeršek, butični hotel z gostilno in Akademijo Jezeršek, upravljajo Restavracijo na Blejskem gradu in Grajsko kavarno, Gostilno na Gradu in Grajsko kavarno ter Pivnico Union. Pod mednarodno blagovno znamko SORA Catering delujejo po celem svetu.
Nasledstvo v podjetju je za marsikatero podjetje lahko usodno. Martin je v pogovoru z Urošem razkril, kakšen je njihov recept za dobre poslovne in družinske odnose:
O tem, kako so se začeli pogovori o predaji podjetja in kako so si razdelili »funkcije«.
Kako to, da so vsi štirje bratje šli v gostinsko smer?
Kako se je pripravljal na prevzem funkcije vodenja podjetja in kako je bil nalogi kos pri rosnih 23. letih?
Kako je oče »stopil nazaj« in bil sposoben Martinu v celoti prepustiti vodenje podjetja?
Kako je potekal prenos lastništva in kaj se skriva v družinski ustavi?
Kako so rešili vprašanje investiranja družinskega podjetja?
Ali imajo družinski člani »rezervirane pozicije« oz. kakšne privilegije?
Kaj je glavna motivacija pri vodenju družinskega podjetja?
Vabljeni k poslušanju podcasta.